Mynak.Com

Hoşgeldin Ziyaretçi ( Giriş | Kayıt Ol )

Şuanda Bulunduğunuz Sayfanın Başlığı :

Darbe hakkında yapılan en acı röportaj... - Mynak.Com

Reply to this topicStart new topic
Darbe hakkında yapılan en acı röportaj..., İnsan olan anlar ! ! !
marmarali
mesaj 17.06.2008 -13:18
İleti #1

Grup: Süper Editör
Üye No.: 11
Son Ziyaret
Tarih: 08.11.2008
Saat: 23:37:00

Yassıada'da yapılan işkenceleri çocuklarımıza anlatmamak için sözleştik

Eski DP Milletvekili Gıyasettin Emre, 27 Mayıs darbesinin ardından Yassıada'da yargılandı. Emre, adada geçen

15 ayını Zaman'a anlattı. 27 Mayıs darbesinin ardından Yassıada'da bir insanlık dramı yaşandı. Siyasetçiler,

valiler, demokrasiyi savunan askerler ağır işkencelerden geçti. Kiminin kafası yarıldı, kiminin yüzünde sigara

söndürüldü, kimisi üzerine binilerek aşağılandı...

92 yaşındaki Gıyasettin Emre, bu acı günleri bizzat yaşadı. Yassıada'da 15 ay eziyet çeken Demokrat Parti

(DP) milletvekillerinden. O günleri anlatırken dudakları titriyor, gözleri doluyor. Her şeye rağmen, çocuklarıyla

asker arasına soğukluk girmesini istemediklerini söylüyor. Bunu şu sözlerle dile getiriyor: "Yaşadıklarımızı

çocuklarımıza anlatmamak için aramızda sözleştik." Emre'nin Zaman'a yaptığı açıklamalar bir dönemin

perdesini aralıyor.

Darbe öncesi ülkeye nasıl bir hava hakimdi?

Gerilim tırmandırılıyordu. Nümayişler yaptırılıyor ve darbe ortamı planlı şekilde hazırlanıyordu.

Basın ve muhalefetin pozisyonu?

Gazeteler körüklüyordu özellikle. Bugün nasılsa o günlerde de aynısını yapıyorlardı. CHP'nin tutumu çok

sertti.

Bu gerilimin darbeye kadar gideceğini tahmin ediyor muydunuz?

O günlerde Irak'ta darbe olmuştu. Arkadaşlara diyordum ki: 'Oradakine benzer şeyleri bizde de yapacaklar

galiba.' İşaretler aynıydı çünkü.

Endişenizi Adnan Menderes'le paylaşmış mıydınız?

Darbeden iki gün önce Başvekilimiz randevu verdi. Kendisine dedim ki: 'Artık darbenin ayak sesleri sağır

sultanın kulağına geliyor. Tehlikeyi sizler görmüyor musunuz?' Yanımda bakanlardan Celal Yardımcı vardı. O

da 'Hava biraz sıkıntılı.' diyerek beni destekledi. Menderes ikimizin kollarından tutarak pencerenin önüne

götürdü. Nöbet tutan askerleri gösterdi ve şöyle dedi: 'Şu Mehmetçikler başbakanlarının gece 1'e kadar

burada beklediğini, sabahın 7'sinde tekrar çalışmak için geldiğini görüyor. Bunlar mı bana darbe yapacak?'

Ertesi gün Eskişehir'e gittik. Kalabalığı görünce, 'Böyle bir hareketi millet kendi elleriyle boğar.' dedi bana.

Hakikaten ben de inandım o halkı görünce.

27 Mayıs sabahını anlatır mısınız?

Önce Meclis'e götürüldük. Arabam oradaydı. Binbaşı binmiş benim Mercedes'e. Kendimizi tanıtınca, 'Ben de

siz davarları arıyordum.' dedi. Harp Okulu'nun kapısına bıraktı. 'Mucip Ataklı Albay bekliyor. Sizi arayacağım.'

deyince, arayamayacağını ve halen hüviyetimizin devam ettiğini anlatmaya çalıştım. Alaylı bir şekilde, 'Siz

gidin derdinizi Marko Paşa'ya anlatın.' dedi.

Birkaç gün sonra da Yassıada'ya götürüldünüz...

Üçer kişi elleri bağlı halde uçağa bindik. Camlar açık. Burhan Onat, çok üşüyünce 'Kapatsanıza şunları,

soğuktan öldüreceksiniz.' dedi. Askerlerin en başındaki kişi, 'Bilmediğiniz bir diyara gidiyorsunuz.

Deprendiğiniz takdirde vur emri verilmiştir.' uyarısında bulundu.

Yeşilköy'de gemiye bindirildiğiniz ana kadar çok arbede olduğu doğru mu?

Askerî havaalanında uçaktan indiriliyoruz. Sille tokat, tekme, küfür...

Aranızda bayan vekiller de vardı.

Aynen. Aynı sopa, aynı yumruk, aynı tekme, aynı hakaret.

Yassıada'daki ilk izleniminiz ne oldu?

En fazla bir ay yaşarız dedim. Koku, pislik, alışık olduğumuz bir görüntü değildi.

15 ay orada kaldınız. Günler nasıl geçiyordu? Düzenli yemek gelir miydi?

Yemekte konuşamıyorduk. Konuştuğu için dayak yiyen çok oldu. Her sabah kumlu pırasa, akşam da taşlı

fasulye veriyorlardı.

Sıkıntılar pek anlatılmıyor. Aradan geçen yarım asır sonrasında ne dersiniz?

Yassıada'daki gibi bir siyasî cinayet dünya tarihinde az görülür. Fakat o acıları çekenler öylesine necip çıktı

ki, oradan ayrıldığımızda kimse bu eziyetlerden bahsetmedi. Çocuklarımızla askerler arasına soğukluk girmesin

diye anlatmamaya söz vermiştik aramızda. Acılarımız o günlerde efkar-ı umumiye intikal ettirilse de, bu ordu

ile millet arasında bir daha köprü kurmak mümkün olamazdı.

Yassıada'da en fazla etkilendiğiniz olay neydi?

Konya Valisi Cemil Keleşoğlu'nun intiharı. Yanımdaki ranzada yatıyordu. Bir gün bir teğmen geldi.

Keleşoğlu'na, 'Hatırlıyor musun beni? Şurada birlik kumandanıydım, siz beni oradan aldırdınız.' deyip küfür etti

ve tokat attı. Öyle şiddetli idi ki tokatın sesi yükseldi gitti adeta. Mahcubiyetinden gözlerinden yaşlar

akmaya başladı valinin. 1 saat sonra tuvalete gitti. Ranzanın altında demirler vardı. Koparmış yerinden ve

tuvalette o demirlerle boynunu kesmiş.

Siz bir işkenceye maruz kaldınız mı?

Yassıada kumandanı Tarık Güryay beni bir keresinde çağırdı. Bir ara Menderes'le ters düştüğümü öğrenmiş.

Önce iltifat etti sonra duruşmalarda Menderes aleyhine tanıklık etmemi istedi. 'Ben kendimi kurtarmak için

başkasına iftira edecek insanların seviyesinde değilim.' deyince, getirdikleri çayı yudumlatmadan, 'Alın bu

adamı.' diye bağırdı. Yeraltındaki mahzene götürdüler. Beni iterlerken direndim. Kafam demirlere sürttüğü için

yarıldı. Üç saat kan akar vaziyette kaldım. Sonradan 12 dikiş atıldı.

İşkence mahzenleri miydi onlar?

Evet. Bizans döneminde de işkence mahzeni olarak kullanılmış.

Mahzende başka kimse var mıydı?

'Bana bir sigara verebilir misiniz?' diye bir ses duydum. Bu Menderes'in sesiydi.

Ona da işkence yapılmış mıydı?

Elinde sigara söndürülmesi meselesi var. Defalarca söndürmüşler.

Başka hatırladığınız kişiler var mı?

Duruşmalarda Mahkeme Başkanı Başol ağır konuşur ve alaylı ifadeler kullanırdı. Başvekili, 'Adnan bu tarafa

gelsin' diye çağırırdı. Fatin Rüştü Zorlu, bir keresinde sert karşılık verdi. Ertesi sabah Fatin Rüştü'nün

gözünün mosmor olduğunu gördük, gözünü patlatmışlardı.

Siyasilerin yanı sıra adada tutuklu olan komutanlar da vardı. Onlara ayrı bir muamele oluyor

muydu?

Onlar çok daha acı yaşadılar. Mesela Hava Kuvvetleri komutanı iken tutuklanan Tekin Arıburun. (Arıburun'un

babası Çanakkale'deki 57. Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey.) Meydanda onunla alay ediyorlardı. Eşek

yapıyor sırtına biniyorlardı.

Ya Genelkurmay başkanlığı yapmış olan Rüştü Erdelhun ve Nuri Yamut?

Erdelhun'u çok mahzun görüyorduk. Bu tür hareketler onlara çok daha fazla acı veriyordu. Nuri Yamut'un

yüzünde sigara söndürdüklerini yanında bulunan Erzurum Mebusu Rıza Topçuoğlu anlattı. Bir teğmen

yüzünde sigara söndürmüş. O da dönüp demiş ki, 'Oğlum baban eşek de olsaydı bunu yapmazdı.' Nuri Paşa

bir süre sonra Yassıada'da kalbine yenik düşüp vefat etti.

RÖPORTAJ - Erdal Şen
30 Mayıs 2008, Cuma

Bu işkenceyi yapanlar ülkesini seven insanları bu derece aşağılık muamele edenler insan değildir.Atatürk'ün kurduğu Türkiye bu değildi.Yazıklar olsun...

Takdir-i Huda kuvve-i bazu ile sönmez ! Bir şem'a ki Mevla yaka üflemekle sönmez !

Ben bir istisnayım , evren içinde '' istisnalar kaideyi bozmaz'' lafına inat ... Kaideyi bozmaya çalışan bir istisna ...

Yüce ve büyük düşünür;
AnTiDePrEsAnYuS
Nam-ı değer(siz) marmaralı

Bi öptüm kurbağa oldu prensim :(

LOST un Türk versiyonu yapılsın =)
Adı HÖST olsun =)
Ünlüler adası olsun =)

BuGüN bAyRaM eRkEn KaLkIn CÜCÜKler
Go to the top of the page

+Quote Post

Etiketler
Bu içeriğe henüz etiket eklenmemiş

Reply to this topicStart new topic
1 kullanıcı bu başlığı okuyor (1 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı)
0 üye:

Collapse

> Benzer Konular

Konu Başlığı Yanıtlar Konuyu Başlatan Okunma Son Faaliyet
No New Posts   0 NTVMSNBC 110 20.12.2007 -14:05
Son İleti: NTVMSNBC
No New Posts   2 OriginaL 227 27.12.2007 -21:15
Son İleti: OriginaL
No New Posts 0 arapmustafa 307 05.01.2008 -13:42
Son İleti: arapmustafa
No New Posts 0 arapmustafa 592 05.01.2008 -13:51
Son İleti: arapmustafa
No New Posts   0 umutmurat 175 10.01.2008 -00:56
Son İleti: umutmurat

Collapse

> Konuya Verilen İnternet Bağlantıları

Sayfa Tarih Ziyaretler
darbe hakkında - Google'da Ara 01.11.2008 -18:05 1
son darbe acı - Google'da Ara 07.11.2008 -11:12 1
cemil keleşoğlu kimdir - Google'da Ara 13.11.2008 -16:01 1
tarık güryay kimdir - Google'da Ara 18.11.2008 -02:32 1

RSS Basit Görünüm Tarih: 23.11.2008 -23:49
Konu Arşiv Görünümü
2 3 4 5 6 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 97 98 99 100 101 102 103 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 91 92 93 39 40 86 41 106 122 42 43 44 87 45 46 47 105 48 49 50 51 52 53 88 55 56 54 57 58 59 63 60 61 62 64 65 66 80 81 85 104 69 82 83 84 70 71 89 90 94 95 96 68 67 130 131 138 132 134 136 133 135 137 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 121 117 118 119 120 123 124 125 126 127 128 129 72 73 74 75 76 79 77 78

Desteklediklerimiz
Forum Ayrıntı | adtech ile reklam 2.0 dönemi başlıyor ve Trkycmhrytllbtpydrklcktr r10.net seo yarışması

Dünyayı daha iyi yapmayan insan, insan değildir.